10 sfaturi pentru o bucătărie mai “eco”
, Welt Imobiliare

09/09/2013

Pentru unii, bucătăria e locul preferat de acasă. Mâncăm, gătim, şi uneori, întreţinem oaspeţi în bucătărie. Prin urmare, are sens să faceţi câteva schimbări în bucătărie, pentru o viaţă mai sănătoasă şi un mediu înconjurător mai “verde”. În continuare, vă prezint 10 feluri de a vă “îmbunătăţi” bucătăria.

 

1. Folosiți oale și tigăi naturale – Gătitul cu tigăi teflon era “la modă”, până când s-a descoperit că substanţă chimică folosită ca să nu se lipească mâncarea de tigăi (şi anume politetrafluoretilenă, cunoscută mai bine sub numele de teflon) se presupune a fi cancerigenă. Pentru a evita această substanţă sau derivate ale ei, vă recomandăm să folostiti ustensile de gătit din oţel inoxidabil, fontă, şi vase emailate sau ceramice. O opţiune bună sunt şi tăvile din sticlă sau yena.
2. Vase și farfurii “eco” – Încercaţi să renunţaţi la pahare, farfurii şi tacâmuri din plastic – acestea nu fac decât să umple gropile de gunoi, iar degradarea plasticului durează peste 20 de ani. Când vine vorba de tăvi de copt, evitaţi tăvile cu teflon, din motivul invocat mai sus. Pentru vase, boluri şi farfurii, încercaţi să treceţi la unele făcute din sticlă, oţel inoxidabil sau ceramică. Sunt mai sănătoase, mai frumoasă şi durează mai mult.
3. Detergenși ecologici – O simplă căutare google vă va dezvălui variata lume a produselor de curăţare ecologice. Dacă până acum nu aţi acordat prea multă atenţie produselor de curăţare pe care le folosiţi, poate că ar fi momentul să începeţi. Evitaţi produsele care conţin agenţi antibacterieni. De obicei, acestea conţin triclosan, o substanţă antibacteriană, ale cărei beneficii pentru sănătate nu s-au descoperit încă. Există însă, un studiu care susţine că, folosirea îndelungată a produselor antibacteriene poate cauza dezvoltarea unor super-bacterii. Cu alte cuvinte, unele bacterii devin rezistente la această substanţă. Pentru podele, mopurile lavabile din microfibră sunt excelente. Când cumpăraţi prosoape de hârtie, căutaţi mărcile care au etichete ecologice. Sunt la fel de bune precum cele obişnuite şi sunt mai bune pentru mediu.
4. Electrocasnicele și eficiența energetică – Când vine vremea să înlocuiţi frigiderul, aragazul, maşina de spălat vase sau cuptorul cu microunde, căutaţi-le pe cele cu clase de eficienţă cât mai înalte.
5. Economisiți apa! – Opriţi robinetul când spălaţi vase, şi umpleţi chiuveta dacă spălaţi o chiuvetă întreagă odată. Alegeţi maşini de spălat vase care nu consumă multă apă şi folosiţi setările de eficienţă energetică. Dacă vă rămâne apă după ce aţi fiert orez sau paste, puteţi să o puneţi la plante, în loc să o aruncaţi; mai mult, plantele dvs. vor fi mai sănătoase, fiindcă apa aceea este mai nutritivă.
6. Mâncaţi sănătos – Umpleţi frigiderul şi cămara cu cât mai multe produse româneşti şi organice. Dacă aveţi de ales între a face cumpărăturile la piaţă, sau într-un supermarket, alegeţi piaţa. Acolo veţi găsi mai multe fructe şi legume autohtone, proaspete şi nu produse aduse mii de km, zile sau poate chiar săptămâni, din alte ţări.
7.  Folosiți mai puține ambalaje – Când faceţi cumpărături, aduceţi de acasă pungi, în loc să cumpăraţi altele care nu vor avea nici o utilitate în casa dvs., iar dacă aveţi posibilitatea, alegeţi produsele cu cât mai puţine ambalaje.
8. Transformaţi resturile de mâncare în îngrăşământ pentru plante – Dacă staţi la curte, şi aveţi posibilitatea, o modalitate prin care să reduceţi cantitatea de deşeuri menajere care încarcă groapa de gunoi şi, în acelaşi timp, să vă răsfăţaţi plantele, este să transformaţi resturile de mâncare în îngrăşământ.
9. Reciclați, reciclați, reciclați – Dacă un material poate fi reciclat, ar trebui să fie reciclat. În majoritatea oraşelor din România există puncte de colectare selectivă a deşeurilor, dar, din nefericire, cred că mai avem drum lung până când selectarea deşeurilor pentru reciclat încă din casele oamenilor va deveni o realitate. Poate că pentru unii, rezultatele nu sunt suficient de importante ca să justifice efortul.

Blat din hartie reciclata “PaperStone”
Sursa imagine: paperstoneproducts.com

10. Renovare cu scopuri nobile – Dacă doriţi să vă renovaţi bucătăria, căutaţi să folosiţi materiale reciclabile, preferabile din punctul de vedere al protejării mediului înconjurător. Pentru blaturi, de exemplu, puteţi să folosiţi sticlă sau hârtie reciclată.

Am citit undeva, acum ceva vreme, că “societăţile măreţe sunt făcute din oameni care plantează copaci la umbra cărora nu vor sta niciodată”. Cred că, dacă oamenii fi dispuşi să investească într-un viitor pe care nu-l vor mai vedea, lucrurile ar fi foarte diferite. Pentru acţiunile de azi ale oamenilor “societăţilor măreţe”, rezultatele nu se vor vedea decât târziu şi alte generaţii se vor bucura de ele. Progresul e lent, dar oamenii vizionari vor ştii că merită.

 

Comentarii (1)

 

  1. Andrea spune:

    foarte interesant articolul 😉

Comenteaza

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.