Legislaţia privind cumpărarea imobilelor din România de către cetăţeni străini
, Welt Imobiliare

25/04/2015

cetăţeni

Sursa imagine: www.peepsltd.co.uk

Sistemul judiciar român prevede reglementări clare în privinţa dreptului de proprietate asupra imobilelor pe teritoriul României. Cetăţenii străini pot să cumpere proprietăţi imobiliare în România, însă numai în anumite condiţii. Restricţiile existente se referă la criteriile economice pe care România trebuie să le îndeplinească datorită statutului de membru activ al Uniunii Europene.

Orice persoană de cetăţenie străină, cetăţean apatrid sau persoana juridică, indiferent de ţară de origine, este liberă să cumpere proprietăţi imobiliare precum apartamente, imobile comerciale sau industriale, fiind supuşi aceloraşi condiţii precum cele aplicabile cetăţenilor români.

Cu toate acestea, este important de reţinut următorul fapt: terenul pe care proprietatea este situată nu poate fi achiziţionat. În cazul acestui tip de proprietate imobiliară, trebuie să fie stabilit un drept de superficiu. Astfel, cetăţeanul străin interesat de achiziţionarea proprietăţilor imobiliare de pe teritoriul României are posibilitatea de a cumpăra dreptul de folosinţă al terenului, şi nu terenul în sine.

În ceea ce priveşte dreptul de proprietate asupra terenurilor, există două cazuri principale în care un cetăţean străin poate să obţină drept de proprietate. În primul caz, cetăţenii străini care nu sunt domiciliaţi în România, dar sunt cetăţeni U.E. sau cetăţeni ai unui stat membru al Spaţiului Economic European, cetăţeni apatrizi care nu sunt domiciliaţi în România, dar au un domiciliu stabil într-un alt stat-membru al U.E, precum şi persoane juridice care nu au domiciliul în România, dar au fost stabilite în conformitate cu reglementările legale într-un stat membru U.E., au posibilitatea de a cumpăra dreptul de proprietate asupra terenurilor, cu condiţia ca terenurile să fie folosite în scopul construirii de clădiri rezidenţiale sau nerezidenţiale.

Cel de-al doilea caz îi priveşte pe fermieri, cetăţeni ai unui stat membru U.E. sau cetăţeni apatrizi domiciliaţi într-un stat membru al U.E., care doresc să achiziţioneze teren în România. Categoriile menţionate mai sus pot să obţină dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole, pădurilor şi a terenurilor forestiere în aceleaşi condiţii precum cele aplicabile cetăţenilor români şi persoanelor juridice române, cu condiţia ca aceştia să poată dovedi în mod oficial, că vor lucra ca fermieri şi că natura activităţii lor nu se va schimba pe perioada în care vor folosi terenul.

O altă reglementare semnificativă privitoare la terenurile agricole este legea privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan, pusă în vigoare din luna aprilie a anului 2014. Legea le permite străinilor să cumpere teren în România, pe persoană fizică. De asemenea, legea impune anumite limite cumpărătorilor şi stabileşte o serie de paşi ce trebuie urmaţi pentru finalizarea procesului. Principala îngrădire impusă de lege constă în dreptul de preempţiune pe care îl au anumite categorii de persoane: coproprietarii terenurilor scoase la vânzare, arendaşi, proprietari vecini, statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine. Proprietarilor le revine sarcina de a depune la primărie o cerere prin care solicita notificarea preemptorilor şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol. Cererea trebuie să fie însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol, în care trebuie să fie incluse, pe lângă preţul cerut pentru teren, numele şi prenumele vânzătorului, adresa completă a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafaţă, categoria de folosinţă şi documentele cadastrale. Odată depusă cererea, găsirea cumpărătorului care să respecte toate condiţiile legale revine structurilor locale şi centrale create în acest sens.

Dreptul de proprietate asupra imobilelor pentru cetăţenii străini, apatrizi şi persoane juridice care nu aparţin unui stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European este reglementat de către tratatele internaţionale, în baza reciprocităţii.

În ceea ce priveşte organizaţiile şi companiile care doresc să facă investiţii de natură imobiliară în România, acestea, precum şi persoanele juridice, pot să achiziţioneze dreptul de proprietate asupra oricărui tip de imobil, conform legislaţiei referitoare la dreptul de proprietate pentru persoanele juridice române. În consecinţă, acţionarii sau partenerii unei companii, indiferent de naţionalitate, au posibilitatea, în mod indirect, să cumpere terenuri şi imobile.

Deşi cunoaşterea cadrului legal care reglementează procesul de vânzare-cumpărare al proprietăţilor imobiliare din România vă poate feri de multe neplăceri, este important de reţinut că asistenţă legală nu este doar recomandată, ci şi necesară pentru a încheia o cumpărare sau o vânzare. Vă stăm la dispoziţie în cazul în care doriţi să găsiţi imobilul perfect. Ne-ar face plăcere să vă oferim consultanţă pe durata întregului proces, şi după aceea, şi să vă îndrumăm către colaboratorii noştrii, în cazul în care aveţi nevoie de asistenţă legală.

Comentarii (11)

 

 1. Prodan Virginia spune:

  Cetățean din Oman, în ce condiții poate cumpăra locuință?

  • Florina spune:

   Din articolul 6 al legii 312/2005 privind dobandirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini, putem afla urmatoarele:
   Art. 6. – (1) Cetateanul strain, apatridul si persoana juridica apartinând statelor terte pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor, în conditiile reglementate prin tratate internationale, pe baza de reciprocitate.

   (2) Cetateanul strain, apatridul si persoana juridica apartinând statelor terte nu pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor în conditii mai favorabile decât cele aplicabile cetateanului unui stat membru si persoanei juridice constituite în conformitate cu legislatia unui stat membru.
   Astfel, Oman intra in categoria statelor terte, pentru care se aplica conditiile tratatelor internationale. Pentru un raspuns mai complex, v-as recomanda sa consultati un jurist.

 2. Sunt cetatean german (de 21 de ani) cu domiciliul in Germania, insa nascuta in Romania.
  Intrebari?
  1. Imi este permis sa cumpar un imobil in Romania?
  2. Am drept de mostenire {casa, teren (separat, la strada principala, intre alte case), padure}?
  3. Daca nu, ce trebuie sa fac?
  P.S. Nu am cetatenie roman.

  Va multumesc!
  A. Krämer

  • Florina spune:

   1) Da, puteti sa cumparati orice tip de imobil in Romania – ca si cetatean german, sunteti supusa aceloraşi condiţii precum cele aplicabile cetăţenilor români.
   2) Pentru raspunsul la aceasta intrebare, cel mai bine este sa consultati noul Cod Civil actualizat dupa 2014.
   Numai bine!

 3. Anasia Elena spune:

  Cetățean iordanian , rezident in Germania, poate dobândi drept de folosință pe amprenta solului apartamentului sau drept de superficie?
  Mulțumesc

  • Florina spune:

   Cel mai probabil se poate obtine drept de superficie, dar va recomandam sa consultati un jurist pentru aceasta situatie specifica. (Nu stim in ce masura rezidenta sa in Germania influenteaza efectele prevederilor in vigoare pentru cetatenii statelor in afara UE/Spatiului Economic European).

 4. Mari spune:

  Buna ziua.Am si eu o intrebare : cetateni pakistanezi pot cumpara o casa sau teren in Romania ?Ma intereseaza daca dupa cumparare obtine si viza de sedere in tara ?

  • Florina spune:

   Dreptul de proprietate asupra imobilelor pentru cetăţenii străini, apatrizi şi persoane juridice care nu aparţin unui stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European este reglementat de către tratatele internaţionale, în baza reciprocităţii.
   Nu exista un astfel de acord incheiat intre Romania si Pakistan. Prin urmare, un cetatean pakistanez poate dobandi dreptul de proprietate asupra constructiei in sine, si drept de superficie asupra terenului aferent constructiei pe perioada existentei acesteia.
   In legatura cu cea de-a doua intrebare, nu avem suficiente cunostinte despre acordarea vizelor de sedere, asa ca nu putem sa va dam un raspuns informat.

 5. Jovanovic Dragomir spune:

  snt din serbia daca am draptul sa cumpar casa cu teren. Am permis de sedere permanenta.

 6. Morched Guettat spune:

  Cetatean Tunisian cu sedre in Romania, insurat cu cetatean Roman. Am voie sa cumpar un teren agricol extravilan? Multmesc

 7. O.M.H. spune:

  Buna ziua,

  o fundatie germana poate cumpara teren si imobil in Romania?

  Va multumesc.

  Oana Maria Hreapca
  0729292979

Comenteaza

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.