Piața imobiliară din Cluj în 2012
, Welt Imobiliare

16/12/2012

În urma informaţiilor prezentate de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj avem posibilitatea să vă prezentăm câteva date statistice interesante care reflectă în  bună măsură realitatea pieţei imobiliare clujene. Datele prezentate de OCPI Cluj, coroborate cu informaţiile mult mai complexe deţinute în baza noastră de date (care ne permit de exemplu să urmărim evolutia preturilor, sau diverse statistici și analize atât la vânzare cât şi la închiriere pentru fiecare tip de imobil în parte) ne indică o stabilizare şi o tendinţă de normalizare a pieţei imobiliare în Cluj-Napoca.

Din datele prezentate de OCPI Cluj rezultă că în primele 10 luni ale anului 2012 au fost realizate în total 21839 tranzacţii imobiliare de către persoane fizice şi juridice. Se poate remarca o creştere cu aproape 6% faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut în care s-au înregistrat 20.653 tranzacţii imobiliare.

Persoanele juridice au efectuat 1581 tranzacţii imobiliare cu 20% mai mult decât în primele luni din 2011, iar persoanele fizice au încheiat un număr de 20.258 tranzacţii imobiliare cu 5% mai mult decât aceeaşi perioadă din 2011

Cifrele indică creşteri mult mai spectaculoase dacă restrângem statistică şi analizăm doar luna octombrie 2012, comparativ cu aceiaşi luna din anul trecut. Astfel, consemnăm o creştere cu nu mai puţin de 49,6% a operaţiunilor de prima înscriere a construcţiilor în cartea funciară şi de 17% la prima înscriere de terenuri, raportate în luna octombrie 2012 faţă de aceiaşi lună a anului trecut.

Numărul de tranzacţii imobiliare din octombrie 2012 este de 2518, cu 15% mai mare decât media tranzacţiilor din primele zece luni ale anului curent şi atenţie!!!…egalează practic (diferenţa fiind de doar 1%) numărul de tranzacţii imobiliare din octombrie 2008, când suma acestora a fost de 2537.

Acest puternic centru universitar din inima ţării se prezintă “rezonabil” şi în perioada de recesiune aşa încât dinamica pietei imobiliare de aici aşează municipiul Cluj-Napoca, alături de capitală, deasupra tuturor oraşelor din ţară.

Valentin T, Welt Imobiliare

Comenteaza

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.